ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Věk 46
Rodinný stav ženatý, 2 děti
Nejvyšší dosažené vzdělání Vysoká vojenská škola pedagigická; FF UK ( obor: andragogika a personální řízení ) - PhDr.; Vysoká škola ekonomie a managementu (obor: management lidských zdrojů) - MBA
Profesní zkušenosti 1992 - 2003 učitel na základních a středních školách; 2003-2004 Ministerstvo vnitra (náměstek ředitelky Institutu pro místní správu); 2004- 2008 náměstek ředitele Institutu celoživotního vzdělávání v Havířově
Jazyk anglický, ruský
Další zajímavosti 2009-2012 člen představenstva FK Dukla Praha a.s.; řadu let působil jako fotbalový rozhodčí
E-maily chladek.zastupitel@seznam.cz
Blogy Idnes.cz
Blogy autora
  • Ústřední školská komise ČSSD důrazně odmítá snahy o rozbití sociální demokracie! (29.10.2013) (přečteno 1984×)

    Předsednictvo Ústřední školské komise důrazně odmítá snahy o rozbití jednoty ČSSD ze strany některých členů předsednictva vedených Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Romanem Onderkou.

  • Studenti jako lovná zvěř? (01.03.2013) (přečteno 915×)

    Kreativita Nečasovy vlády ve snaze šetřit peníze pro veřejné rozpočty nabrala další obludný směr – tentokrát zacílila na studenty, kterým chce zrušit dotace na slevy jízdného u dopravců.

  • Proč Fiala stále lže o 14 autonomních vzdělávacích systémech v ČR? (21.01.2013) (přečteno 1352×)

    Ministr školství Petr Fiala se už několikrát nechal slyšet, že v ČR existuje tolik autonomních vzdělávacích systémů, kolik je krajů - tedy 14. Nevím, proč pan ministr takto mystifikuje veřejnost. Zřejmě vychází z teorie, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a rezignuje tak na koordinační roli svého ministerstva.

  • Otazníky českého školství pro rok 2013 (02.01.2013) (přečteno 1087×)

    Příchod nového roku je většinou oslavován jako příležitost k odstartování pozitivních změn, jako šance k lepším začátkům či k nápravě nepovedených záležitostí. Je to také jedinečná šance pokusit se udělat tlustou čáru za vším, co se v právě skončených dvanácti měsících nepovedlo.

  • Dejte vědcům klid na práci (13.12.2012) (přečteno 851×)

    Sociální demokracie vítá znovuzvolení profesora Jiřího Drahoše do čela Akademie věd. Věřím, že pan Drahoš, kterého si osobně velice vážím, naváže na své úspěšné působení v této instituci a bude dál za českou vědu se zanícením bojovat.

  • Mlčoch české školství nezachrání! (04.12.2012) (přečteno 559×)

    Je opravdu ministerstvo školství nadbytečné? Zaslouží si redukci či nedůstojné slučování, narušení a ořezání již tak ořezaných agend? Máme se vykašlat na sofistikované cesty rozvoje vzdělanosti, vzdát věčný boj o výchovu nových vzdělaných generací a prostě „říznout do živého“?

  • J. Dobeš byl ministrem doslova za všechny peníze (27.11.2012) (přečteno 284×)

    Exministr školství Josef Dobeš zřejmě bude daňové poplatníky stát víc, než jsme si všichni mysleli. Poslední informace totiž hovoří o tom, že Evropská komise našla v rámci několika Individuálních projektů národních (IPN) pochybení v celkové výši až 121 milionů korun! Ty zřejmě - pokud se pochybení potvrdí - zaplatí ministerstvo školství, tedy jinými slovy český daňový poplatník. Zbývá jen dodat, že všechna tato pochybení proběhla za ministrování právě Josefa Dobeše.

  • Kdo dluží českému školství 762 milionů korun? (24.11.2012) (přečteno 272×)

    Mávejme, slavme, usmívejme se – Evropská komise po téměř deseti měsících uvolňuje čerpání desítek miliard korun pro podporu českého školství v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

  • Dějepisu by se na školách měla věnovat větší pozornost (23.11.2012) (přečteno 183×)

    Včera jsem se v Chebu zúčastnil XXI. ročníku dějepisné soutěže studentů gymnázií z České republiky. Jedná se o nejprestižnější studentskou dějepisných soutěží v tuzemsku. Letošní ročník se uskutečnil v prostorách Ekonomické fakulty Západočeské univerzity. Musím smeknout před znalostmi studentů gymnázií a je to pro mne signál, že je výuka dějepisu na českých gymnáziích na velmi dobré úrovni.

  • 17.listopad: Vraťme ČR kvalitní vzdělávání! (17.11.2012) (přečteno 219×)

    Výročí 17.listopadu 1989 se po třiadvaceti letech vrací jako smutný bumerang – stejně jako před třiadvaceti lety, i dnes vládní politika vyhání do ulic tisíce nespokojených lidí.

  • Kdo ochrání český sport před Josefem Dobešem? (15.11.2012) (přečteno 144×)

    Exministr Josef Dobeš, symbol úpadku českého školství, masových studentských nepokojů a oklešťování akademických svobod ve vládě Petra Nečase, se po své neúspěšné misi v oblasti vzdělávání nadechuje k dalšímu drtivému náletu – tentokrát se rozhodl zmobilizovat své „schopnosti“ v oblasti sportu.

  • Ministerstvo školství si dalo vlastní gól (02.11.2012) (přečteno 115×)

    Ministerstvo školství nedávno odmítlo přesun dalších peněz z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) do jiných oblastí, a to s odůvodněním, že zvládne všechny prostředky vyčerpat. Ukazuje se, že komu není rady, tomu není pomoci a ministr školství Petr Fiala by si měl uvědomit, že tímto krokem svého resortu fakticky převzal plnou odpovědnost za nevyčerpání evropských peněz pro české školství, i za své předchůdce. Zdá se, že Petr Fiala ještě více, než jsme si mohli myslet, jde ve stopách exministra Dobeše, který také tvrdil, že vše efektivně vyčerpá do poslední koruny, aby se nakonec zjistilo, že školství pravděpodobně kvůli němu přijde o miliardy korun. Kdo čekal s příchodem Fialy změnu, musí být zklamán...

  • Učitelské desatero je poslední kapkou. Pravice musí začít jednat (30.08.2012) (přečteno 280×)

    Plně souhlasím s dokumentem pedagogické veřejnosti s názvem „Zachraňte vzdělanost“, který byl adresován ministerstvu školství. Jsou to právě učitelé, kteří mají každodenní kontakt se žáky a studenty a vidí tak situaci v českém školství v plné „kráse“. Pokud na hrozivou situaci ohledně vzdělanosti začínají upozorňovat pedagogové, je to k vážnému zamyšlení.

  • Ministerská finta - když jsme v koncích s eurofondy, tak zkrátíme přestávky (30.07.2012) (přečteno 194×)

    Když se před několika měsíci dostalo na světlo světa, že ministerstvo školství bude mít problém s čerpáním peněz z fondů EU, vyšel tehdejší ministr Josef Dobeš s převratným nápadem, že by se ve školách měly zkrátit přestávky. Dnes, když je ministerstvo školství opětovně konfrontováno s faktem, že se mu zřejmě kvůli procesním chybám nepodaří vyčerpat přes padesát miliard korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ministerstvo to bagatelizuje a nový ministr školství Petr Fiala přichází opět s návrhem na zkrácení přestávek. Nevím, jak si tuto podobnost vysvětlit. Zda se jedná o nějakou ministerskou fintu, která byla navržena některým z PR odborníků či je to pouze náhoda?

  • Zpráva NKÚ ukazuje na systémová selhání MŠMT v rozdělování dotací, ČSSD žádá ministra Fialu o nápravná opatření! (26.07.2012) (přečteno 297×)

    ČSSD považuje zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o tom, že ministerstvo školství v průběhu let 2009-2011 porušovalo pravidla pro přidělování dotací a chybovalo při rozdělování peněz na mimoškolní aktivity, za velice závažnou.

  • Bez peněz do školy nelez (04.07.2012) (přečteno 196×)

    Sociální demokracie již v minulosti několikrát upozorňovala na dramatický propad prostředků, které vláda poskytovala školám na učebnice, pomůcky a vzdělávání učitelů. Vláda drastickými škrty sebrala školám 80 % finančních prostředků na pomůcky. Tyto škrty jsou natolik likvidační, že některé školy již nejsou schopny naplňovat ani zákonem stanovené podmínky a požadavky.

  • Studie jako důkaz špatné politiky pravice v oblasti školství (01.07.2012) (přečteno 160×)

    Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu zveřejnil studii s názvem „Dopad vzdělanosti na dlouhodobý hospodářský růst a deficity důchodového systému“. Závěry této studie nejsou pro české školství nijak lichotivé. A stejně tak pro českou pravici, která české školství vede od roku 2006. Jak se ukazuje, její chybné kroky v této oblasti mají vliv na ekonomiku celé naší země. Asi nejlépe to lze demonstrovat na podpoře regionálního školství.

  • Petr Fiala je zatím víc diplomatem než ministrem (14.05.2012) (přečteno 234×)

    Komentář k vystoupení ministra Petra Fialy v nedělních OVM.

  • Peníze ze školství vyvedou přes soukromou firmu (28.04.2012) (přečteno 148×)

    Je to pár týdnů, co vypukla koaliční krize. Jedním z důvodů byl i alibistický krok dnes již bývalého ministra školství, který koalici opustil kvůli tomu, že vláda učitelům vzala až tisícikorunu z platu. Nejen, že učitelé budou muset část svých platů oželet, ale dnes se dozvídáme, za jaké věci je vláda a ministerstvo školství peníze "vyhazovat".

  • Bude už konečně někdo řešit problémy na MŠMT? (24.04.2012) (přečteno 110×)

    Prakticky každý den z médií slyšíme úvahy na téma, kolik už ke Karolíně Peake zběhlo poslanců z Věcí veřejných.

  • ČSSD v oblasti školství: Kvalitní vzdělávání dostupné všem (02.04.2012) (přečteno 225×)

    Kvalitní systém vzdělávání má mimořádný vliv na budoucnost a konkurenceschopnost celé naší země a je naším největším bohatstvím. ČSSD si uvědomuje mimořádný význam této oblasti a považuje ji za svou prioritu. V poslední době, zejména vinou nekoncepčnosti pravicových vlád, se však školství dostalo na pokraj krize. Stále se snižující příspěvky na tuto oblast nutí školy a jejich zřizovatele k ústupkům a opatřením, na které však bohužel ve výsledku doplatí ti nejpotřebnější – děti a mládež.

  • 10 důvodů, proč si měl Josef Dobeš odtrhnout ministerskou židličku od zadku již dávno (23.03.2012) (přečteno 124×)

    Další z kola ven. I tak by se dala popsat rezignace ministra školství Josefa Dobeše, který je již osmým ministrem, který se poroučí z Nečasova kabinetu. Josef Dobeš, označovaný prezidentem republiky jako „nejlepší ministr školství všech dob“, označil jako důvod své rezignace neúnosné škrty v resortu školství.

  • Lze věřit notorickému lháři v čele resortu školství? (14.02.2012) (přečteno 179×)

    Že ministru školství Josefu Dobešovi chybí sebereflexe a sebekritika, to víme již dlouho, ale že je na tom pan ministr tak špatně, to jsem netušil.

  • Pokud je ministerstvo školství Titanic, je Josef Dobeš tím osudným ledovcem (11.02.2012) (přečteno 99×)

    Josef Dobeš se v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny nechal slyšet, že ministerstvo školství je jako Titanic. S tím nelze než souhlasit, resort se pod vedením Josefa Dobeše opravdu stal neovladatelným plavidlem, které se neúprosně sune ke dnu, navíc s katastrofálním nedostatkem záchranných člunů. Josef Dobeš sice tvrdí, že chce Titanic zvládnout, svým dosavadním konáním, kdy je už téměř rok a půl ve funkci, však spíše vrtá do trupu další díry, aby šla loď ke dnu rychleji.

  • Vyšší DPH na knihy a učebnice se nám vymstí (10.02.2012) (přečteno 149×)

    Už jsme si asi zvykli na mnohdy protichůdná vyjádření členů koaličního kabinetu Petra Nečase, kdy některý z ministrů nejdříve prezentuje svůj záměr coby vylepšení, aby následně jiným návrhem toto „zlepšení“ naprosto zvrátil. V tomto směru bych chtěl připomenout samotnému Petru Nečasovi jeho slova o tom, že vzdělání je prioritou a že chce z České republiky udělat konkurenceschopnou zemi. V kontrastu s tímto vyjádřením poté vláda zvýší DPH i u položek, jako jsou knihy a učebnice, což je v naprostém rozporu se snahou zvyšovat úroveň vzdělanosti českého obyvatelstva. Toto si nedovolí žádná civilizovaná země. Sociální demokracie proto připravila návrh na snížení DPH u těchto položek tak, abychom se přiblížili vyspělým západním zemím, jako je například Velká Británie, a ukázali záda takovým zemím, jako je Albánie. Vláda totiž jde bohužel přesně opačnou cestou.

  • Mrhání peněz z fondů EU za nesmyslné projekty na ministerstvu školství je nepřijatelné! (10.01.2012) (přečteno 213×)

    Ministr školství Josef Dobeš se nedávno nechal slyšet, že pokud se jeho resortu nepodaří z fondů EU řádně vyčerpat určené prostředky, sbalí si svých „pět švestek“ a z čela resortu se odporoučí.

  • Peníze pro školství? Ne, děkujeme (02.01.2012) (přečteno 95×)

    České republice hrozí, že přijde o desítky miliard korun do oblasti školství z fondů Evropské unie.

  • Tři sta milionů korun za testy s hrubkami v testech pro žáky základních škol? (14.12.2011) (přečteno 149×)

    Když přišel Josef Dobeš se svou verzí tzv. státní maturity, dostal jsem coby stínový ministr školství desítky mailů, které upozorňovaly na hrubé chyby v testových otázkách. O tom ostatně informovala i většina médií.

  • Klauniáda Josefa Dobeše na ministerstvu školství (18.11.2011) (přečteno 233×)

    Jsem rád, že mám coby stínový ministr školství v tomto podporu i samotných učitelů, kteří jsou s dětmi v každodenním styku a vědí, že podle výkonů v jednom testu v páté třídě nelze hodnotit studijní předpoklady jednotlivých žáků.

  • Školné podle Dobeše: (31.10.2011) (přečteno 175×)

    Zadlužení vysokoškoláci, vydělávající banky Ministr školství Josef Dobeš představil svou vizi školného na veřejných vysokých školách.

  • Dobešova tragikomedie na pokračování (18.10.2011) (přečteno 133×)

    Josef Dobeš shrnul Bátorovo působení na svém úřadě velmi stručně, prý resortu ušetřil 150 milionů korun. Tyto peníze prý ušetřil díky propouštění úředníků a rušení institucí, jako je například Ústav pro informace ve vzdělávání, jejichž služby ministr Dobeš raději outsourcuje ze soukromého sektoru a vyhazuje tak státní peníze. Pokud Josef Dobeš hovoří o úsporách, měl by si uvědomit, že resort pod jeho vedením vynaložil neefektivně již stovky milionů korun (např. 99 miliónů za externí právní služby či 250 milionů za nepotřebné studie). V souvislosti s těmito částkami je údajná úspora 150 milionů díky panu Bátorovi spíše směšná.

  • Bátora jako učitel vlastenectví? Snad jen špatný sen! (10.10.2011) (přečteno 73×)

    Snaha ministra školství Josefa Dobeše rozšířit žákům výuku tak, aby je vychovávala více k národnímu cítění a vlastenectví, by byla jistě velmi vítanou změnou. Je zde však jedno velké ale, které z tohoto záměru nebezpečně křičí. Tím varovným vykřičníkem pro všechny žáky, rodiče, pedagogy i samotnou Českou republiku je extremista Ladislav Bátora, toho času jeden z nejbližších spolupracovníků ministra Dobeše a donedávna personální šéf ministerstva školství, ultrapravicový aktivista, placený z daní nás všech.

  • K využití výsledků státních maturit jsem velmi skeptický (30.09.2011) (přečteno 46×)

    Senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek se v úterý 27. září zúčastnil jednání na téma „Spolupráce vysokých škol na standardech středoškolského vzdělávání.

  • Žaloby od Klause se nebojím! (22.09.2011) (přečteno 60×)

    Reakce pánů Josefa Dobeše a Václava Klause ml. na mé včerejší vyjádření pro Rádio Impuls byla mimořádně rychlá. Od ministra Dobeše jsme se dozvěděli možná více, než chtěl on sám.

  • Na nový způsob financování regionálního školství nejvíce doplatí kraje a obce! (11.09.2011) (přečteno 94×)

    Připravovaná změna systému financování regionálního školství, které nebude nově postaveno jen na finančních prostředcích tzv. na hlavu, tedy za počet žáků, ale také na kvalitě, byla očekávána s velkým napětím, bohužel o to je to větší zklamání.

  • Dobeš nejlepším polistopadovým ministrem školství aneb já na tátu, táta na mě (02.09.2011) (přečteno 25×)

    Prezident republiky Václav Klaus se nechal slyšet, že považuje ministra školství Josefa Dobeše za nejlepšího polistopadového ministra školství. Nevím, kde na to prezident Klaus přišel, ale celá věc budí dojem postupu „já na tátu, táta na mě“. Je otázkou, zda by byl Josef Dobeš nejlepším ministrem na světě i v případě, že by podlehl nedávným tlakům TOP 09 a pana Bátoru z ministerstva vyhodil. Nikoliv směrem vzhůru, jak to udělal, ale úplně.

  • Nejlepší dárek do nového školního roku? Nový ministr (01.09.2011) (přečteno 26×)

    Jako stínový ministr školství bych chtěl popřát všem dětem, studentům, jejich rodičům a pedagogům i nepedagogům úspěšný start do nového školního roku 2011/2012. I pro mě osobně je letošní školní rok mimořádný tím, že jsem také jedním z rodičů, který odvedl dnes svoji dceru poprvé do školy. O to víc jsem si dnes uvědomil, jak významným momentem je pro dítě jeho první školní den a jak potřebné je mít skutečně kvalitní vzdělávací systém.

  • Omezení předškolní výchovy může ohrozit vývoj dětí (25.08.2011) (přečteno 51×)

    Hostem online chatu na webu ČSSD byl tentokráte stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. Ptali jste se například na budoucnost projektu státních maturit nebo na eskalující sociální problém na Šluknovsku. Marcel Chládek je například přesvědčen o tom, že řada kroků ministra Dobeše zásadním způsobem ohrožuje celý systém školství a dopady těchto kroků budou sklízet i jeho následovníci.

  • Po švejkování se v češtině ustálí i pojem nečasování (24.08.2011) (přečteno 92×)

    Média i českou politickou scénu už několikátý den doslova paralyzuje zcela bezvýznamná kauza personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory. Ač vypadá situace vážně a dokonce kvůli ní hrozí i rozpad koalice, nelze si z ní nedělat legraci. Řešení je přitom jednoduché. Jak Josef Dobeš, tak Ladislav Bátora by měli opustit své posty. K tomu bychom ale potřebovali silného premiéra. Pokud se v českém jazyce ustálil díky Jaroslavu Haškovi pojem „švejkování“, odhaduji, že se v budoucnu bude díky neschopnosti Petra Nečase říkat v souvislosti s politikou, že se u nás „nečasuje“.

  • Ministr Dobeš tahá nepedagogy za nos! (12.08.2011) (přečteno 26×)

    Je evidentní, že ministr Josef Dobeš hraje v případě platů nepedagogických zaměstnanců ve školství pouze o čas. Nejdříve se tento Jájínek veřejně bije v prsa, že on zajistil čtyři miliardy korun na platy pedagogů navíc do rozpočtu školství, aby záhy zjistil, že peníze od ministra financí nedostane. Podotýkám, že ministr Dobeš tehdy jasně mluvil o čtyřech miliardách NAVÍC, tedy ne na úkor platů nepedagogů a na úkor vysokých škol. Je zcela evidentní, že ministr zcela selhal a svou nekompetentností a politickou neschopností ohrožuje celou oblast školství, stojíc tváří v tvář hrozbě stávky.

  • ČSSD stojí za aktivisty, Bátora nemá na ministerstvu školství co dělat (04.08.2011) (přečteno 19×)

    Plně podporujeme iniciativu představitelů na ochranu lidských práv a menšin, která vyzývá premiéra Nečase, aby se zasadil o odvolání Ladislava Bátory z funkce šéfa personálního odboru ministerstva školství.

  • Ministr Dobeš je jako baron Prášil (01.08.2011) (přečteno 29×)

    Mí učitelé za mnou stojí, státní maturity dopadly skvěle, školství umí čerpat dotace z EU apod. Přesně takový je styl vyjadřování ministra školství Josefa Dobeše. Všechno funguje a on je ten nejlepší z nejlepších. Před pár dny mě ministr Josef Dobeš nařknul z toho, že moje kritika na jeho adresu je pouhým politickým folklórem. Já říkám, že folklórem ministra Dobeše je věčné lhaní o tom, jak je na tom resort školství pod jeho vedením dobře. Za jeho způsob vyjadřování by se nemusel stydět ani baron Prášil. Dobešovi už chybí jen ta dělová koule...

  • Stalking - Podceňovaný problém, který může i zabít (26.07.2011) (přečteno 61×)

    Nebezpečné pronásledování nebo stalking je problémem, se kterým se setkal už každý sedmý občan České republiky. Není přitom výjimkou, že jsou oběti stalkerů dohnáni až k sebevraždě. V dalších případech dochází k poškození profesní kariéry či rozvrácení rodinného a osobního života pronásledovaného. Drzost stalkerů nezná mezí, proto jsem se rozhodl přijít s právní úpravou, která zjednoduší postihování tohoto nebezpečné pronásledování.

  • Problémem ministerstva školství nejsou jen škrty, ale i Dobešovo stamilionové plýtvání (21.07.2011) (přečteno 28×)

    Před několika dny premiér Petr Nečas prohlásil, že chce dostat ČR mezi dvacítku nejkonkurenceschopnějších zemí světa. Ruku v ruce s tímto prohlášením ale jeho vláda doslova brutálně škrtá v resortu školství, tedy v resortu, který má na konkurenceschopnost České republiky jeden z největších vlivů. Bezhlavé škrtání bude mít za následek snížení úrovně českého školství, kvality pracovních sil a v důsledku tedy i konkurenceschopnosti celé naší ekonomiky.

  • Černá kniha ministra školství Josefa Dobeše aneb Dobešovo desatero (15.07.2011) (přečteno 41×)

    Je tomu přesně jeden rok od doby, kdy do křesla ministra školství usedl Josef Dobeš. Pokud bych měl hodnotit jeho roční počínání v tomto resortu, horko těžko bych přemýšlel, co se mu ve funkci ministra školství za tu dobu povedlo. Je totiž mnohem více věcí, které se mu nepovedly nebo v nich jako ministr totálně selhal.

  • Ministři Kalousek s Dobešem dovedou české školství na samé dno. Chceme být národem hlupáků? (29.06.2011) (přečteno 33×)

    Předvolební programy vládních stran, zejména pak TOP 09 a Věcí veřejných, byly plné proklamací, jak je pro tyto strany české školství naprostou prioritou, a budou se snažit systém vzdělávání v České republice zlepšit a finančně posílit. Ve stejném duchu bylo sepsáno i programové prohlášení vlády. Tomu však v žádném případě neodpovídá záměr ministra financí Kalouska na razantní snížení rozpočtu resortu školství ve výhledu na dalších pár let.

  • Ministře Dobeši, za státní maturity děkujeme, odejděte (27.06.2011) (přečteno 19×)

    Letošní maturanti si mohou oddechnout, státní maturity skončily a teď už se čeká jen na jejich vyhodnocení. Z úst ministra Dobeše jsme mohli už snad stokrát slyšet, že všechno proběhlo hladce, veškeré problémy jsou jen maličkostmi, kterými je zbytečné se zabývat. Samozřejmě také nikdy nezapomene dodat, že učitelé stojí za ním. Prostě jeho resort podle něj funguje, jak má. Realita je ale úplně jiná. Dobešem prosazená státní maturita se zcela minula účinkem, zvýšila finanční zátěž jednotlivých škol a jejich zřizovatelů, učitele znechutila nadbytečným papírováním a studenti? Ti se s ní mohou akorát vyfotit, protože ji vysoké školy a zaměstnavatelé neberou vážně.

  • Děkujeme za státní maturity, odejděte (14.06.2011) (přečteno 32×)

    Letošní maturanti si mohou oddechnout, státní maturity skončily a teď už se čeká jen na jejich vyhodnocení. Z úst ministra Dobeše jsme mohli už snad stokrát slyšet, že všechno proběhlo hladce, veškeré problémy jsou jen maličkostmi, kterými je zbytečné se zabývat. Samozřejmě také nikdy nezapomene dodat, že učitelé stojí za ním. Prostě jeho resort podle něj funguje, jak má. Realita je ale úplně jiná. Dobešem prosazená státní maturita se zcela minula účinkem, zvýšila finanční zátěž jednotlivých škol a jejich zřizovatelů, učitele znechutila nadbytečným papírováním. A studenti? Ti se s ní mohou akorát vyfotit, protože ji vysoké školy a zaměstnavatelé neberou vážně.

  • Státní maturity žhavým adeptem na průšvih roku 2011 (07.06.2011) (přečteno 25×)

    Na středních školách tento týden začala ministrem Dobešem prosazená verze státních maturit. Prozatimní informace ze škol ale naznačují, že ona „ostrá“ verze je jen pouhou generálkou číslo II. Jaký je dosavadní shrnutí situace? Studentům se prodloužily maturitní termíny o několik týdnů, učitelům přibylo papírování a rozdělení na lehčí a těžší verzi se ukázalo jako nesmyslné, protože vysoké školy nebudou k výsledkům státní maturity přihlížet. Téměř všichni studenti si tak vybrali verzi lehkou. A tak jsme se mohli hned první den státních maturit dozvědět, že se už dnes chystá na příští rok jejich změna prakticky od základu. Za bezmála miliardu korun, které už nás státní maturita stála, je to tedy velmi překvapující výsledek. Jak jsem řekl již mnohokrát, jedná se o nefunkční a předražený administrativní moloch, což se nyní potvrzuje.

  • Státní maturity místo přijímaček na VŠ aneb jak na ministra Dobeše působí horko (06.06.2011) (přečteno 23×)

    S pobavením jsem si dnes přečetl rozhovor s ministrem školství Josefem Dobešem pro deník Metro, kde ministr Dobeš vážně hovoří o tom, že by vyšší úroveň státní maturity mohla v budoucnu nahradit přijímací zkoušky na vysoké školy. Nevím, zda je to horkým počasím nebo přebujelou fantazií ministra Dobeše, kterou by mu mohl závidět i spisovatel Jules Verne. Podobná slova totiž považuji v současné době za zcela absurdní, a to zejména v souvislosti s problémy, se kterými se státní maturita v současných dnech potýká.

  • Směšné platy nepedagogů dokreslují ministerské fiasko (04.06.2011) (přečteno 153×)

    Představte si, že jste uklízečka nebo kuchařka ve škole. Pobíráte nějakých osm tisíc korun hrubého, žijete sama v nájmu, za prací dojíždíte každý den autobusem a ministerstvo se rozhodne, že ještě pořád berete hodně. Za ty peníze se vám ani nevyplatí do práce vstávat, protože jimi pokryjete sotva základní životní potřeby. To, co jsem nyní popsal, není žádná sci-fi, ale realita situace českého školství.

  • Dobeš hodil nepedagogické pracovníky přes palubu (01.06.2011) (přečteno 72×)

    V souvislosti se školstvím se nejčastěji hovoří o učitelích, profesorech – tedy pedagogických pracovnících. Úplně se ale zapomíná, že v institucích, jako jsou školy, a to ať už mateřské, základní, střední či vysoké, nefungují jen pedagogové.

  • Dobeš hodil nepedagogy přes palubu (04.03.2011) (přečteno 37×)

    V souvislosti se školstvím se nejčastěji hovoří o učitelích, profesorech – tedy pedagogických pracovnících. Úplně se ale zapomíná, že v institucích, jako jsou školy, a to ať už mateřské, základní, střední či vysoké, nefungují jen pedagogové. O to, aby tyto instituce řádně fungovaly, se stará také bezpočet nepedagogických pracovníků. Jejich situace je – zejména z hlediska platů – minimálně stejně komplikovaná jako u pracovníků pedagogických. Ministerstvo a samotný ministr Josef Dobeš (VV) se k těmto pracovníkům, bez kterých by školy nefungovaly, nadto vůbec nezná.

  • Dobeš hodil nepedagogické pracovníky přes palubu (30.11.-1) (přečteno 0×)

    V souvislosti se školstvím se nejčastěji hovoří o učitelích, profesorech – tedy pedagogických pracovnících. Úplně se ale zapomíná, že v institucích, jako jsou školy, a to ať už mateřské, základní, střední či vysoké, nefungují jen pedagogové.

  • Děkujeme za státní maturity, odejděte (30.11.-1) (přečteno 0×)

    Letošní maturanti si mohou oddechnout, státní maturity skončily a teď už se čeká jen na jejich vyhodnocení. Z úst ministra Dobeše jsme mohli už snad stokrát slyšet, že všechno proběhlo hladce, veškeré problémy jsou jen maličkostmi, kterými je zbytečné se zabývat. Samozřejmě také nikdy nezapomene dodat, že učitelé stojí za ním. Prostě jeho resort podle něj funguje, jak má. Realita je ale úplně jiná. Dobešem prosazená státní maturita se zcela minula účinkem, zvýšila finanční zátěž jednotlivých škol a jejich zřizovatelů, učitele znechutila nadbytečným papírováním. A studenti? Ti se s ní mohou akorát vyfotit, protože ji vysoké školy a zaměstnavatelé neberou vážně.

Názory a komentáře