Politické grémium sociální demokracie se na svém dnešním jednání zabývalo uzavřením koalice s DSSS v Duchcově na Teplicku. Členové užšího vedení strany se jednoznačně shodli na tom, že spolupráce s extremistickou a rasistickou stranou je zcela v rozporu s programem a hodnotami ČSSD, které strana háji od svého obnovení v roce 1989. Grémium dále vyzvalo Krajský výkonný výbor ČSSD Ústeckého kraje, který k tomu má pravomoc, aby na svém nejbližším jednání místní organizaci v Duchcově zrušil.

„Politické grémium sociální demokracie učinilo kroky potřebné ke zrušení místní organizace strany v Duchcově. Jsme demokratickou stranou, jejíž programové hodnoty spolupráci se stranami jako je DSSS zcela vylučují. Místní organizace ČSSD v Duchcově tyto mantinely překročila a musí být zrušena,“ uvedl po jednání Politického grémia předseda strany Bohuslav Sobotka s tím, že zastupitelé ČSSD měli v Duchcove možnost uzavřít koalici s jinými stranami, ale nevyužili ji.

Další kroky podnikne v souladu s pravidly vnitřního fungování sociální demokracie Krajský výkonný výbor ČSSD v Ústeckém kraji, který zasedne už 24. listopadu. Politické grémium jej vyzvalo ke zrušení místní organizace Duchcov a k podání návrhu na zrušení členství Zbyňka Šimbery a Andrey Abertové, kteří podpořili vytvoření této nepřijatelné koalice.