Tisková zpráva ČSSD Zlínského kraje.

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva proběhlo již potřetí hlasování o záměru výstavby nové nemocnice v Malenovicích. Je smutné, že o investici za více jak 10 miliard korun (dle odborných posudků až 15 miliard) rozhodl opět jeden jediný hlas. Přítomným občanům se nelíbilo demagogické řízení zasedání křesťanským hejtmanem Čunkem, spojené s arogantním a hulvátským chováním, což dávali najevo i ve svých vystoupeních. Někteří to nevydrželi a v průběhu zasedání odešli.

„Způsob vedení zastupitelstva zanechal v nás, běžných občanech nezapomenutelný dojem. A to, jak pan Čunek nemístně křičel na paní zastupitelku Kovaříkovou, mě opravdu hnulo žlučí“, řekla zklamaně Martina Hvozdenská z Krajské nemocnice Tomáše Bati. „K veřejné dehonestaci zdravotní sestry a odborářky paní Šromotové z Kroměříže ze strany hejtmana jsem se musela ozvat“, dodala Taťána Valentová Nersejan, krajská zastupitelka za ČSSD.

Je s podivem, že tak finančně náročná stavba získala podporu v době koronavirové pandemie, kdy je obrovským způsobem zasažena ekonomika celého světa. Z důvodu propadu financí a nejisté budoucnosti odstupují v jiných krajích od finančně náročných plánovaných investic. „Ministerstvo financí avizuje propad krajských rozpočtů v příštím roce až o 30 %, což ve Zlínském kraji představuje částku 1,2 miliardy korun z disponibilních prostředků. Je naprosto jasné, že v případě realizace stavby nastane problém s financováním ve všech oblastech, a to si občané kraje určitě nezaslouží“, sdělila s obavami Milena Kovaříková, předsedkyně krajského klubu zastupitelů za ČSSD, která by uvítala platnost zákona o převzetí osobní hmotné zodpovědnosti, který by řešil i případy hlasování politiků v případech, kde není finanční krytí.

Sociálním demokratům vadí i další podstatná věc. „Není možné vzdálit péči obyvatelům východní poloviny území kraje tak, že se v případě ohrožení života mrtvicí či infarktem nedostanou do zlínské nemocnice včas! Všichni víme, jak dlouho trvá průjezd Zlínem. Vsetínská nemocnice nemá potřebné vybavení a cesta z Velkých Karlovic, Horní Lidče nebo Brumova za pomocí, kdy každá minuta je otázkou života nebo smrti, potrvá podstatně déle než hodinu! Kdo vysvětlí Valachům toto rozhodnutí?“ ptá se bývalá radní Táňa Valentová Nersesjan.

Cílem krajských sociálních demokratů je, bylo a vždy bude trvalé zajištění optimální zdravotní péče s co nejkratší dojezdností pacientů od svého místa bydliště.