Milí přátelé, zavřené obchody, bary i tělocvičny, zrušené schůze, koncerty i oslavy přímo vybízejí zkusit zase něco nového. A protože mě zajímají názory ostatních, rozhodla jsem se své kolegy vyzpovídat. Aby to bylo fér, nabízím i svůj názor.

 

 

První premiérová otázka je v této době jasná:

 

Jak koronavirus změní naše životy?

 

Mgr. Táňa Valentová Nersesjan, krajská zastupitelka a bývalá radní pro sociální oblast:

Naši blahobytnou společnost a pocit bezpečí pandemie určitě poznamená. Budou po ní zůstávat i velmi smutné stopy a prázdná místa, pokud nás připraví o někoho blízkého. V průběhu koronavirové krize se mění náš pohled. Vážíme si víc toho, co máme doma, počínaje naším zdravotnictvím a solidaritou lidí kolem nás konče. Vnímáme křehkost bytí a více jsme se semkli. Tuším, že časem tato emotivní atmosféra vyprchá a nastane nelítostný boj o finanční náhrady a podpory. Ekonomika zažije bouři, některá odvětví utrpí obrovské újmy, ale jiná, jako třeba e-komerce, budou vzkvétat. Začnou politické půtky, v duchu „po bitvě je každý generál“. Těžkou zkouškou projde soudržnost na všech úrovních – evropské, státní i komunální. Ale v této chvíli jde hlavně o zdraví a životy! Děkuji moc a držím pěsti všem zdravotníkům a dalším profesím, bez kterých bychom se neobešli. Věřím, že z krize vyjdeme silnější a poučeni.

 

Ing. Antonín Seďa, technik, projektový manažer a bývalý poslanec:

V současné době nám přinesl řadu omezení, která zasahují mimo jiné i do péče o mého vnuka a vnučky, což mě mrzí nejvíce. Život je již takový, že si sice dnes uvědomujeme důležitost zdraví i mezilidské solidarity před mamonem a spotřebním způsobem života, ale po zdolání koronaviru se vrátí naše životy do starých kolejí. Celý průběh pandemie mi potvrzuje můj letitý názor, že je třeba pečovat o ochranu civilního obyvatelstva a zajistit výrobu léků a ochranných prostředků v našich firmách. Globalizace společnosti přináší mnoho pozitivních věcí, jako jsou nové technologie, lepší zdravotní péči či zvyšování životní úrovně. Zároveň s nimi jde ruku v ruce i řada nových bezpečnostních hrozeb: nelegální migrace, změny klimatu, přírodní katastrofy či pandemie. A na tyto nové hrozby musíme být připraveni a musíme jim předcházet. Proto podporuji zajištění kvalitních a dostupných veřejných služeb, zejména zdravotní a sociální péče. A také chci poděkovat všem, kteří v dnešní nelehké době pracují pro společnost a zachraňují zdraví a životy našich spoluobčanů.

 

Mgr. Petr Kořenek, ředitel školy, bývalý poslanec a místostarosta Vsetína:

Ať chceme nebo ne, tato situace změní v našich životech hodně věcí. Najednou vidíme, jak moc jsme zranitelní. Už budeme žít s obavou, co všechno se může stát. Dopady budou velmi citelné pro mnoho rodin a to nejen ekonomické. Dotkne se to celkové životní úrovně všech lidí. Hospodářství země utrpí silnou ránu, nastane útlum jednoho z významných odvětví, cestovního ruchu. Vidíme lidskou nedisciplinovanost, ale i vlnu solidarity a snahy pomoci. Snad si i uvědomíme, že máme velmi silné a dobré zdravotnictví a erudované lidi.

 

Mgr. Milena Kovaříková, krajská zastupitelka a bývalá radní pro životní prostředí:

Koronavirem je postiženo celé lidstvo, jen planeta se začíná pomalu zotavovat ze škod způsobených lidmi v zájmu byznysu. Otázkou je, zda koronavirus dokáže naše sobectví a bezohlednost zmírnit. Přestali jsme si vážit přírody, která je pro nás podstatou. Přestali jsme fungovat jako rodina, která je zdrojem života a lásky. Přestali jsme mít respekt k učitelům, proto si role učitelů vyzkouší rodiče na vlastní kůži. Přestali jsme si vážit našich rodičů, díky nimž jsme na světě. Přestali jsme si vážit zdraví, hodnoty nejvyšší. Mysleli jsme si, že můžeme být kdekoliv, kdykoliv a můžeme si všechno koupit, teď vidíme, že to není samozřejmost. Mysleli jsme si, že peníze jsou na prvním místě, přitom nám chybí dobré mezilidské vztahy a trocha pokory. Velkou pozornost jsme věnovali našemu vzhledu a porovnávání s ostatními, snad si uvědomíme, že ne vzhled, ale duše je důležitá! Koronavirus nám hodně bere, ale zároveň nám něco i dává. Životy nejen hubí, ale i zachraňuje, neboť je méně obětí dopravních nehod a pracovních úrazů. Především nám ale dává možnost více přemýšlet o životě. Můžeme se polepšit, nesmíme však dlouho otálet, aby nebylo pozdě.

 

Ing. Jindřich Šnejdrla, majitel zemědělské firmy a bývalý náměstek ministra zemědělství:

Koronavirus změní většinu věcí. Nebudu hodnotit všechny, soustředím se na oblast, ve které žiji. Zemědělství a výroba potravin je nepostradatelná. Přístup společnosti k zemědělcům ale není vždy kladný. Smrdíme, prášíme, děláme i v době volna, kdy ostatní chtějí odpočívat. A najednou je tady koronavir a s ním problémy: vázne přeprava zboží po Evropě včetně dovozu třeba vepřového masa, které jsme ještě před deseti lety byli schopni vyvážet a dnes více jak polovinu dovážíme. Bude problém se zeleninou, kde jsme závislí na dovozu ze 70%. O tom všem se najednou začíná diskutovat. A to je dobře. Naše zemědělství a potravinářství má světovou úroveň. Spotřeba hnojiv a chemických prostředků je ve srovnání se zemědělci západní Evropy ani ne poloviční. Potravinářský průmysl je pod permanentní kontrolou dozorových orgánů. V čem zaostáváme a co nás ničí, je dramaticky nízká míra podpory. A to se musí změnit. „Zelení“ chtějí snížit emise uhlíku. Tady je cesta. Statisíce kamionů vozí zboží po Evropě jen proto, že jinde zemědělci dostanou až pětkrát větší dotace.