Před několika dny jsem si přečetl novinový článek, který pojednává o návrhu nizozemské Koalice pro skutečné ceny živočišných bílkovin (TAPP). Ta navrhuje zavést „poplatek za udržitelnost masa“, zjednodušeně řečeno prostou, avšak naprosto brutální daň z masa. Ta by měla být ve výši 117 korun za kilogram hovězího, 90 korun za vepřové maso a 37 korun v případě kuřecího masa. Lehký úsměv mi postupně zmrznul, když jsem pochopil, že nejde o novinářskou kachnu, ale vážně míněný návrh, kterým se už zabývají některé frakce Evropského parlamentu. Do deseti let by se měla vlivem zavedení daně snížit spotřeba hovězího masa v celé Evropské unii o dvě třetiny, v případě vepřového pak o 57 procent a asi o třetinu u kuřecího masa. To vše zabaleno do líbivého argumentu snížení ekologických dopadů. Jde přitom o laciný populismus bez hlubšího zamyšlení, který musím jednoznačně odmítnout.