Pan prezident republiky Miloš Zeman podepsal novelu zákona o státní sociální podpoře. Rodičovský příspěvek tak příští rok poprvé po dvanácti letech zvýší o 80 tisíc Kč na 300 tisíc Kč. Rodinám s vícerčaty se navyšuje příspěvek dokonce na 450 tisíc Kč. Nárok budou mít všechny rodiny, které ještě v roce 2020 budou pobírat rodičovský příspěvek. Novela také usnadní lidem slaďování rodinného a pracovního života.

„Pan prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona. Jsem moc ráda, že podpořil rodiny s dětmi. Pomůžeme tak víc než 280 tisícům rodičů, kteří už mají děti, a další párům, kterým se miminko narodí,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Rodičovský příspěvek se od Nového roku zvýší všem aktivně pobírajícím rodinám s nejmladším dítětem do 4 let, a rodinám s nově narozenými dětmi. Všichni, kterých se to týká, obdrží informativní dopis od úřadů práce. Podrobnější informace k čerpání a změnám v rodičovské k dispozici ZDE.

Nově se mění také limit pro čerpání rodičovské ze 7 600 Kč na 10 tisíc Kč u těch, kteří nedoložili příjem. To jsou například studenti, OSVČ, nezaměstnaní, nebo lidé s velmi nízkými příjmy.

Novela umožňuje rodičům lepší sladění pracovního a rodinného života. Zvyšuje se také měsíční limit pro umístění dětí do 2 let v předškolní péči na dvojnásobek (ze 46 na 92 hodin), aniž by přišli o rodičovský příspěvek.

zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí