Jednou z důležitých vládních priorit, ke které jsme se před dvěma lety občanům zavázali, je zvyšování bezpečnosti v naší zemi. Jsem rád, že v této oblasti vykazuje Ministerstvo vnitra a Policie ČR dobré výsledky a podle dnes zveřejněných údajů se již dva roky po sobě daří snižovat kriminalitu, a to téměř ve všech oblastech trestné činnosti. Aktuální čísla hovoří o meziročním poklesu o 14 %, zvyšuje se naopak objasněnost trestných činů.

Vláda za dva roky změnila bezpečnostní politiku státu, namísto plošných škrtů, snižování platů a propouštění, které realizovaly zejména vlády M. Topolánka a P. Nečase, jsme se vydali zcela opačnou cestou.

Zvýšili jsme platy policistů a vrátili jsme policejnímu sboru perspektivu a stabilitu. Navýšili jsme rozpočet Ministerstva vnitra, stejně tak počty pracovníků bezpečnostních sborů. Do roku 2020 počítáme s dalšími investicemi a posílením policejního sboru o 4 tisíce členů, tedy na celkový počet 44 tisíc policistů. 

Díky těmto vládním krokům patří ČR mezi nejbezpečnější země v rámci celé Evropské unie. Uděláme vše pro to, abychom si tuto míru bezpečnosti udrželi.