Žijeme v době ekonomických nejistot, které jasně ukázala nedávná světová finanční krize. Během několika okamžiků, z důvodu zastavení globálních finančních toků, se podstatně snížil světový obchod a výroba. Nejvíce bývají v této situaci postiženy podniky, které vyrábějí a jsou odkázány na export a bankovní financování. S ohledem na to, že více než 70% HDP tuzemské ekonomiky je závislé na exportu, světové hospodářské krize těžce dopadají na českou ekonomiku. Tak se to odrazilo v Československu ve 30. letech minulého století v době velké ekonomické krize, ale také se to ukázalo i před 6 lety, kdy se jenom ve zpracovatelském průmyslu, kde pracuje nejvíce “mužů – živitelů rodin,” propadla zaměstnanost o 6%. V této souvislosti jsme se rozhodli, v rámci pozměňovacího návrhu ve výboru pro sociální politiku, zavést do české praxe nový institut “zkráceného pracovního úvazku,” známý pod zkratkou Kurzarbeit, který se osvědčil v Německu.

Tento institut by měl fungovat tak, že pokud podnikatelský subjekt nebude mít v době ekonomické krize dostatek práce pro své zaměstnance, bude jim platit polovinu mzdy a stát k tomu přispěje dalších 20 % prostřednictvím úřadů práce. Zaměstnanci by mohli takto získat cca 70 % svého platu. Tato podpora by byla časově omezena na půl roku, s možností jednoho opakování.

Domnívám se, že tento systém je výhodný pro zaměstnance, jelikož neztratí práci. Je výhodný pro podniky, které nebudou muset zastavit výrobu a ztratit důležité zaměstnance. Je však také výhodný pro stát, jelikož taková pomoc vyjde levněji, než vyplácet podporu v nezaměstnanosti a jiné sociální dávky. Navíc zvýšená nezaměstnanost ohrožuje sociální soudržnost. S tímto máme velké zkušenost v našem Ústeckém kraji v oblastech s vysokou nezaměstnaností. To byl další důvod, proč jsem tento návrh podpořila, jelikož bude konkrétním přínosem pro náš region.  Ostatně tento instrument dlouhodobě podporovali i odboráři. Po úspěšném projednání v sociálním výboru prošel nový legislativní nástroj v boji proti nezaměstnanosti Poslaneckou sněmovnou. Nyní tento návrh musí ještě odsouhlasit Senát a podepsat prezident M. Zeman.

Pravicové strany byly vesměs proti. Dle mého názoru ekonomika jde dnes sice nahoru, ale to neznamená, že jsme imunní proti nečekaným krizím. I na tomto zákoně se prokázalo, jak je náročné vládnout v koalici, když náš partner ANO měl k tomuto institutu námitky. Nakonec se je podařilo překonat. Slabinou využívání institutu “zkráceného pracovního úvazku” je potřeba udělení souhlasu vlády v každém jednotlivém případě.