Včerejších prvomájových oslav ve Zlíně se zúčastnil i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Využil této příležitosti, aby se také potkal s paní Sonjou Baťovou, pozdravil se s občany a jak slíbil, odvezl na zpáteční cestě ze Zlína déšť, který v krajském městě smáčel oslavy Svátku práce. Jak uvedl v rozhovoru pro Deník, bude se zasazovat o to, abychom v České republice měli o jeden státní svátek navíc, a to Velký pátek. Na 1. máje zároveň přiznal, že je zamilovaný premiér.

* Přestože je dnes státní svátek, tak například pracovníci hypermarketů jej nemohou slavit. Jsou v práci, dokonce do pozdních večerních hodin. Jak to tedy vypadá se zákonem, který prosazuje ČSSD o omezení provozní doby o státních svátcích?

Návrh schválil Senát, teď leží v Poslanecké sněmovně. Sociální demokracie jej podporuje, navrhujeme, aby se u vymezeného okruhu státních svátků omezila prodejní doba. Navrhujeme, aby se to týkalo zejména hypermarketů a nyní hledáme pro tento zákon podporu v Poslanecké sněmovně, jde o to, aby získal většinovou podporu a sociální demokraté jsou připraveni pro něj hlasovat. Nebude to tedy znamenat takové opatření jako třeba platí v Rakousku, že je zavřeno každou neděli, ale chceme omezit prodejní dobu ve státní svátky.

* Hodně diskutuje o novém dni pracovního klidu, v okolních zemích, například na Slovensku, jej mají. Jedná se o Velký pátek. Má šanci se stát volným dnem i u nás.

Já jsem se díval na to, jak jsme na tom se státními svátky a Česká republika patří spíš mezi země, která jich má méně než ostatní státy v Evropě. Z tohoto důvodu podpořím zavedení státního svátku na Velký pátek. Už v tomto duchu byla podepsána i příslušná poslanecká novela, která bude projednávána v parlamentu. Já jsem ji také osobně spolupodepsal a myslím si, že máme docela slušnou šanci na to, abychom na Velký pátek státní svátek prosadili.

* Již dlouho se nestalo, aby prvomájové oslavy navštívil vrcholný představitel státu – premiér. Jste tady rád, co říkáte na přijetí a na setkání s paní Sonjou Baťovou? Jak se vám líbí ve Zlíně, i když je deštivý 1. máj?

Do Zlína jezdím rád. Zlín je moderní město, a to už od třicátých let díky Baťovi a ta tradice je tady dodnes silně cítit. Také jsem velmi rád využil příležitosti, abych se setkal s paní Baťovou v Baťově vile. Ta tradice oslav 1. máje je tady ve Zlíně úplně jiná než na ostatních místech republiky. Prostě proto, že tady je spojena s Baťovými závody a baťovskou tradicí. Také s důrazem na práci jako něco, co je pro člověka strašně důležité, a to nejenom jako zdroj obživy, ale také jako zdroj určitého povznesení společnosti a zlepšení životních podmínek. Takže v tomto směru jsou oslavy Svátku práce ve Zlíně úplně jiné než na jiných místech v České republice.

 * Je První máj, lásky čas, jak by řekl klasik. Prozraďte, jste zamilovaný premiér?

 (Úsměv) Jsem zamilovaný premiér a doufám, že dnes večer budeme mít s rodinou čas, abychom byli všichni pohromadě.

Zdroj: Zlínský deník