Návrh zákona předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka, který počítá s dodatečným odškodněním lidí postihnutých výbuchy muničních skladů, je blíže svému definitivnímu schválení v legislativním procesu.

Po Poslanecké sněmovně s novelou zákona vyslovil souhlas také Senát. K tomu, aby bylo mezi občany, kteří byli dotčeni výbuchy muničních skladů v roce 2014, rozděleno celkem zhruba 700 milionů korun, tak již chybí jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Přijetí zákona i v horní komoře parlamentu velmi vítá rovněž poslankyně a lídryně pro parlamentní volby ve Zlínském kraji Alena Gajdušková (ČSSD): „Bylo to od samého počátku ministerstvo vnitra pod vedením ČSSD, které se snažilo řešit dopady výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Je to také nyní ministr vnitra, Jan Hamáček, který reagoval hned, jak to bylo možné na požadavek starostů dotčených obcí na odškodnění občanů, obcí i kraje.“ Doposud bylo nutné počkat na ukončení zásahu IZS a odhalení viníka.

„Jan Hamáček byl hlavním předkladatelem speciálního zákona o odškodnění občanů dotčených obcí, ke kterému jsme se my ostatní poslanci z kraje rádi připojili. Jsem opravdu velmi ráda, že se lidé u nás dočkali odškodnění. Je hrozné vědomí, že se váš domov stal cílem teroristického činu a trvalo léta, kdy sanace této události lidem kolem Vrbětic komplikovala život. Odškodnění si zaslouží,“ uzavírá Gajdušková.

Zdroj: PARLAMENTNÍ LISTY.cz