Novinky od roku 2022 potvrdili senátoři. Tatínci si nově mohou vzít dva týdny místo dosavadního jednoho. Když bude dítě během šestinedělí hospitalizováno, prodlouží se lhůta k čerpání.

Čerství tatínkové budou moct čerpat „otcovskou dovolenou“ až dva týdny místo jednoho. Prodloužení, které navrhla skupina poslanců vedených Olgou Richterovou (Piráti), schválili zástupci vládních i opozičních stran. Červencové rozhodnutí poslanců teď potvrdili i senátoři.

„Je to v podstatě implementace evropské směrnice, kterou sice trošičku předbíháme čas, ale toto ustanovení v českém právním řádu dřív nebo později by muselo být přijato,“ vysvětluje Richterová.

Zájemci o otcovskou si ji musí vybrat někdy v období prvních šesti týdnů po narození dítěte – v takzvaném šestinedělí. Na tomto omezení se nic nemění.

Lhůta se však nově prodlouží o odpovídající počet dnů v případě, že dítě bude během prvních šesti týdnů hospitalizováno. Typickou situací je umístění miminka v inkubátoru nebo jiná zdravotní komplikace. Podle nových pravidel se tatínek může sám rozhodnout, jestli otcovskou vyčerpá i během hospitalizace, nebo jestli počká, až bude dítě doma. Nepřijde už tedy o nárok na dávku po šesti týdnech od porodu bez ohledu na takové omezení.

Obě vylepšení mají platit od ledna 2022. Jsou součástí novely zákona o nemocenském pojištění, s níž přišla skupina poslanců ČSSD vedená Alenou Gajdůškovou. Původní návrh počítal jenom s prodloužením lhůty o dny hospitalizace.

„Přestože otcovská náleží i při hospitalizaci dítěte, je zjevné, že svůj účel nemůže plnit v celé šíři zamýšlených dopadů. Samotné nemocniční prostředí a v případě hospitalizace dítěte ze zdravotních důvodů i jeho zdravotní stav neumožňují v řadě případů plnohodnotné dosažení těch cílů, s jejichž předpokladem byla tato dávka zaváděna. To se týká například možnosti otce spolupodílet se na péči o novorozené dítě, na chodu domácnosti a podobně,“ vysvětluje Gajdůšková.

„V některých případech hospitalizace pak může být omezena i možnost fyzického kontaktu dítěte s otcem, například při umístění nedonošeného dítěte v inkubátoru. Ta je přitom u novorozených dětí jedním ze základních způsobů vytváření psychické a emoční vazby s rodiči,“ říká Gajdůšková.

Otcovská je dávkou nemocenského pojištění, která funguje teprve od února 2018. Mohou si ji vybrat zaměstnanci i podnikatelé, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent takzvaného vyměřovacího základu (zjednodušeně řečeno hrubé mzdy), tedy stejně jako ženy u peněžité pomoci v mateřství neboli mateřské.

„Dávka otcovské poporodní péče“ má finančně zabezpečit otce, který chce pečovat o narozené dítě současně s matkou. Ten sice může čerpat ode dne porodu rodičovskou dovolenou, prvních šest týdnů po narození však nemůže pobírat peněžitou pomoc v mateřství (vystřídat se s matkou dítěte v nároku na tuto dávku může až po šesti týdnech od porodu). Finanční podporu (peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek) navíc může čerpat vždy jen jeden z rodičů, zatímco při využití otcovské toto omezení neplatí.

O otcovskou loni požádalo 45 959 lidí, v roce 2019 jich bylo 49 306.

Dodejme, že kromě otce dítěte má nárok na otcovskou také člověk, který převzal do péče nahrazující péči rodičů dítě mladší sedmi let.

Zdroj: peníze.cz