Vláda a následně i Poslanecká sněmovna podpořila návrh předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Mezi občany, kteří byli zasaženi výbuchy muničních skladů v roce 2014, bude podle zákona rozděleno téměř téměř 700 milionů korun. Legislativní návrh nyní projedná Senát a následně ho musí podepsat prezident Miloš Zeman.

"Jsem velmi rád, že v relativně krátkém čase se podařilo prosadit můj legislativní návrh, který dodatečně podpoří a pomůže lidem z oblastí dotčených tragickými výbuchy munice. Dobrou zprávou je, že návrh odškodňovacího zákona podpořili politické strany napříč stranickým spektrem. Mezi lidi, obce a Zlínský kraj se rozdělí až 700 mil. Kč. Toto jsou přesně situace, kdy stát musí pomáhat! Věřím, že pro budou i senátoři a následně pan prezident," řekl po pátečním jednání Sněmovny Jan Hamáček.

Pro návrh hlasovala ve Sněmovně také poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková, která vede kandidátní listinu pro parlamentní volby ve Zlínském kraji a tamní situaci zná velmi dobře. "Lidé, obce i kraj byli velmi poškozeni teroristickým činem, výbuchy ve Vrběticích. Je dobře, že ač po letech, se obyvatelé dočkají alespoň malé náplasti za ta léta omezení, strachu a problémů, které s sebou výbuchy přinesly. Jsem ráda, že Sněmovna ještě nyní v létě stihla schválit speciální návrh zákona zpracovaný Janem Hamáčkem", shrnula a ocenila celou iniciativu Alena Gajdůšková.

Zdroj: ZlínDnes.cz