Prezident Miloš Zeman s předstihem ohlásil termín voleb do poslanecké sněmovny. Od tohoto okamžiku začala běžet předvolební kampaň se všemi omezeními, která ukládá zákon. Zároveň pan prezident oznámil, že sestavením vlády pověří stranu s nejvyšším počtem získaných poslaneckých mandátů. Oba tyto kroky pana prezidenta nepotěšily představitele právě ustavených koalic.

Řadu měsíců je naše společnost ve válce s Covid-19 a namísto toho, aby politická reprezentace táhla za jeden konec provazu, raději dělí společnost. Ta je sice rozdělená již od prezidentské volby a sestavením menšinové vládní koalice, ale přesto se zdá, že první vlna coronaviru sjednotila naši společnost obrovskou mírou solidarity. Ovšem s blížícím se termínem voleb se boj s tímto nebezpečným virem zpolitizoval, na sociálních sítích řádí množství hoax, veřejnost často nechápe vládní protiepidemiologická opatření, jelikož jsou nejen opozicí zpochybňována. Taktéž vakcinace se stala tématem předvolebního klání a nekonečným bojem mezi vládou a pravicovou opozicí.

Problémem současné politické reprezentace je neschopnost oddělit důležité problémy od těch méně důležitých, nepochopení společenských a legislativních souvislostí a provázaností mezi nimi a především obrovská míra populismu. Ten se projevuje na každém kroku a v každém politickém rozhodnutí či jednání. A tento populismus je často velmi útočný a osobní. Při posledním zasedání sněmovny se projevil dokonce jako násilný a agresivní. Tohle vše přispívá k dělení společnosti a k její agresivitě. Vždyť politici svým chováním a jednáním udávají tón chování a jednání občanů.

Platí, že politici jsou odrazem společnosti. Pokud tomu tak skutečně je, pak pohled na současnou politickou reprezentaci není búhví jaký. Nejen politická kultura a morálka politiků vzala za své, ale i ideály a politické programy již nejsou teritoriem politické soutěže. Tím se staly PR agentury a mediální hrátky, lži vydávané za pravdu. Přitom politika je velmi těžké řemeslo, kterému se není jednoduché naučit. To ostatně často dokazují poslanci při zasedáních či tiskových konferencích. Vzpomínám si, že každý deficit státního rozpočtu byl vždy podroben důkladné kontrole a kritice. Dnes ne desítky miliard, ale stovky miliard nechávají ekonomy i politiky nějak moc klidnými.

Předvolební kampaň běží a lze očekávat, že s blížícím se termínem voleb bude nejen gradovat, ale bude i velmi vyhrocená. Populismus naroste do obřích rozměrů, přidají se prvky nacionalismu a namísto řešení skutečných problémů naší země se odehraje divadlo na veřejnosti. Ovšem namísto kvalitního kusu to bude spíše fraška s dramatickým zauzlením, které může mít pro naši společnost dalekosáhlé negativní důsledky. Mimochodem jsem již opakovaně varoval před přijatým daňovým balíčkem, před novelou zákona o potravinách či před spojenectvím mezi ANO 2011, ODS a SPD. Tak jako před účelově sestavenými pravicovými koalicemi, jejichž základní vizí je zbavit se současného premiéra. Ale to je pro řešení nakumulovaných problémů České republiky velmi málo.