Projednávání daňového balíčku, který mimo jiné zahrnuje zrušení superhrubé mzdy, přinesl do Poslanecké sněmovny politiku. To potvrzuje jak pravice, tak levice. Nicméně poslanecká sněmovna pod tlakem blížících se vánočních svátků, již nechce diskutovat o podstatě těchto změn, nechce rozebírat možné dopady na celou společnost, ale hodlá populisticky protlačit „ snížení daní“.

Paní ministryně financí hovoří o tom, že rok 2020 nesl prvky dekadence a úzkosti. A věří, že rok příští bude naopak rokem renesance a obnovy nejen české ekonomiky, ale především společnosti. Ale již neříká, že rozpočtovou odpovědnost v letech příštích „háže“ na další politickou reprezentaci, která vzejde z příštích voleb. Poslanec M.Kalousek tohle potvrzuje a hovoří o návrhu, který prosazují současní populisté. Dodávám z řad ANO 2011, ODS, SPD a dnes i KDU-ČSL. Ministr L. Zaorálek replikoval s tím, že se jedná o pravicový a levicový pohled a ten také vysvětlil. Což potvrdilo mimo jiné vystoupení předsedy ODS, který jasně a zřetelně deklaroval, že daňový balíček je prosazení programu Modré šance. O vystoupeních populisty a předsedy SPD raději nemluvě.

Daňový balíček odhalil pravo-levý rozpor mezi ANO 2011 a ČSSD. Mimochodem, tento rozpor se projevil již za vlády B. Sobotky, i když tehdejší ministr financí umně tento rozdíl pomocí kvalitního PR skrýval. Dokonce tak, že převzal většinu voličů české levice. Ovšem pravdu mají ČSSD a KSČM, které varují před negativními dopady podřezáním příjmové stránky státního rozpočtu na zaměstnace, seniory, rodiny s dětmi a zdravotně hendikepované. Prostě proto, jak tvrdí známý člen a starosta Řeporyjí za ODS, příští vláda bude muset zvýšit DPH na potraviny a energie a také spotřební daně. To ovšem znamená, že ty stovky korun, které měsíčně zůstanou v peněženkách těch nízko a sředně příjmových, budou rychle vytaženy výdaji na nutnou základní potřebu jejich rodin.

Ano, je dnes těžké předvídat, co bude koncem příštího roku či v roce 2022, nicméně stále jsme v koronavirové krizi, jejíž konec je v nedohlednu. Tak jako jsou v nedohlednu neustálé návrhy na odškodnění a krytí ztrát pro podnikatele a firmy, jejichž přijetí by zvýšilo výdaje nad výši schváleného deficitu rozpočtu i schodku 100 miliard korun z daňového balíčku českých populistů.

Podle zodpovědných politiků je tragédií usilovat v době krize o podřezání státních příjmů a veřejných rozpočtů. A je nezodpovědné podkopávat stát a jeho funkce nutné pro překonání krize.