Dnes se poprvé v novém složení sešel zúžený Krizový štáb Zlínského kraje zřízený za účelem řešení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru. Prostřednictvím videokonference se setkání účastnil také ministr vnitra Jan Hamáček, který je předsedou Ústředního krizového štábu České republiky.

„Svolal jsem Krizový štáb Zlínského kraje, abychom se s kolegy seznámili s vývojem epidemické situace v našem kraji. Zajímaly nás také informace od ministra vnitra Jana Hamáčka, se kterým jsme se chtěli poradit, abychom situaci v kraji zvládli ještě lépe,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

S ministrem vnitra Janem Hamáčkem členové krajského krizového štábu konzultovali možnost poskytnutí dalšího mobilního týmu, který zajišťuje odběry u zdravotně handicapovaných osob, jež nemají možnost se dostavit na odběrové místo. Ministr Hamáček rovněž informoval o novém systému hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření s názvem PES, který dnes veřejnosti představí Ministerstvo zdravotnictví. Od 18. listopadu ve vrátí do škol žáci prvních a druhých tříd základních škol. Znovu se také otevřou speciální základní školy pro handicapované. Další uvolňování se zatím neplánuje.

Krajský krizový štáb se také seznámil s aktuálním vývojem epidemické situace ve Zlínském kraji. „Situace v kraji se pomalu zklidňuje, počty nakažených se snižují. Nejzasaženější jsou aktuálně Vsetínsko, Valašské klobouky a Valašské Meziříčí. Chceme změnit hlavně kratší dobu na čekání na test, připravit kraj na testování v sociálních službách, zejména chceme další mobilní odběrové místo a chceme změnu v komunikaci směrem do celého kraje. Naši zdravotníci s vypětím veškerých sil situaci zvládají, ovšem je potřeba jim v tom pomoci a dodržovat platná nařízení. Všem lidem, kteří opatření dodržují, děkuji,“ doplnil hejtman Radim Holiš.

Zdroj: Zlínský kraj