Když jsme s Janou Maláčovou navrhli na začátku srpna zvýšit důchody nad rámec valorizace (viz náš společný článek v Právu, 4. srpna), mysleli jsme si, že pro náš návrh získáme jednoznačnou podporu od všech politických stran.

(odkaz na článek ze 4. srpna ZDE)

Uvažovali jsme buď o měsíčně vypláceném příspěvku, nebo o jednorázovém. V pátek jsme se s premiérem nakonec dohodli, že důchodcům přidáme ještě letos jednorázově pět tisíc korun. A to až po krajských a senátních volbách, nikoli před nimi.

Opravdu jsem si myslel, že dokážeme být solidární. Těch pět tisíc korun představuje 417 korun měsíčně. Vzpomínám si na jaro, když jsme schvalovali napříč společností nejrůznější kompenzace, odklady splátek, peněžitou pomoc zaměstnavatelům, OSVČ. Tehdy při jedné debatě někteří z pravicové opozice říkali, že kompenzační bonus ve výši pět set korun na den je málo. Tady poskytujeme čtyři stovky na měsíc! A stejní kritici křičí, že čtyři stovky měsíčně je moc a že je to populismus. Opravdu nerozumím, proč ani v této chvíli nemůžeme být solidární s těmi, kteří celý život pracovali pro bohatství této země. Skutečně si naši pomoc nezaslouží?

Nejvíce křičí samozřejmě pravice. Názor předsedkyně TOP09 Markéty Pekarové je koncentrovaný v rozhovoru pro DVTV „Miliardy důchodcům? My bychom jim peníze navíc nedali“.

Kolegové z ODS zase seniorům vzkazují, že jednorázovou dávku pro ně považují za předvolební populismus. Přitom ta samá ODS před volbami v roce 2006 ve Smlouvě s občany ČR uvedla: „Případné zvýšení cen malé části zboží a služeb o několik procent bude kompenzováno vyššími čistými příjmy a důchodcům valorizací penzí ve výši 1000 Kč měsíčně.“ ODS tak slibovala 12 tisíc korun ročně. Mimochodem, senioři tyto peníze nikdy neviděli…

Nacházíme se skutečně v nelehké době. Moc mě mrzí, že se mezi námi najdou lidé, kteří důchodce považují za přítěž společnosti. Politika sociální demokracie je opačná. Odmítáme jakoukoli mezigenerační válku. „Seniorství“ považujeme za významné období života a chceme, aby se ti z nás, kteří se v něm nachází, cítili co nejlépe.

Nakonec chci naší pravici říci jednu podstatnou věc. Sociální demokracie si dobře uvědomuje, že každý výdaj musí být podložen příjmem. Pokud se podíváme na naše daně, vidíme řadu nespravedlností a zbytečných výjimek. Doufám, že na jejich odstraňování se všichni shodneme. Pouze spravedlivé daně totiž vedou k podstatě politiky ČSSD, a tou jsou investice do lidí. A důchodci naše pomoc lidem rozhodně nekončí.