Přes 93 tisíc zaměstnanců sociálních služeb dostane mimořádné bonusy za práci v době koronaviru. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) na ně zatím odeslalo přes dvě miliardy korun. Dalších asi třicet tisíc lidí by ještě mohlo odměny získat.

„Pracovníci v sociálních službách ochránili ty nejvíce zranitelné skupiny lidí a jen díky jejich usilovné práci jsme dokázali zabránit masivnímu šíření nákazy v domovech pro seniory i v dalších službách,“ zdůvodnila mimořádné příspěvky na odměny ministryně MPSV Jana Maláčová.

Dodala, že za odměny tvrdě bojovala. „Za vytrvalost a snahu překonat náročné období si všichni zaslouží být skutečně odměněni,“ dodala.

Na účty zřizovatelů sociálních služeb peníze odešly mezi pátkem a pondělkem. Požádalo o ně 4 394 institucí. Žádost mohly podat mezi 13. květnem a 19. červnem.

Celkem je v České republice registrovaných asi 5 765 sociálních služeb. Aby mohly odměny svým zaměstnancům vyplatit i ty, které si o ně zatím nepožádaly, vypsalo MPSV druhé kolo dotační výzvy. Do té se mohou zařízení hlásit ještě týden, do pondělí 27. července.

„Resort práce a sociálních věcí odhaduje, že o dotaci na mimořádné odměny si ve druhém požádají sociální služby pro dalších více než 30 tisíc svých zaměstnanců,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.


Další miliarda na náklady

Kromě toho připravil resort pro sociální služby ještě další miliardu korun. Ta je určena na uhrazení mimořádných nákladů, které mohly sociálním zařízením v souvislosti s epidemií nemoci covid-19 vzniknout.

Peníze mají nahradit třeba výpadky z úhrad od klientů pro sociální služby které kvůli koronaviru nepřijímaly nové klienty. Dále jsou určené i na vyplácení přesčasů, nákupy ochranných pomůcek a zajištění pravidelné dezinfekce prostor.

Kromě toho umožní sociálním službám vyplatit jednorázovou finanční odměnu 40 tisíc korun jako kompenzaci zaměstnancům, kteří se sami koronavirem nakazili nebo kterým zaměstnavatel nařídil karanténu. „Cílem je odměnit i ty zaměstnance, kteří se při výkonu práce nakazili nebo u nich bylo podezření nákazy a v důsledku nemohli chodit do práce, a nemají tak nárok na odměny kvůli neodpracovaným hodinám,“ uvedlo ministerstvo.

O tento příspěvek budou moct sociální služby žádat na přelomu července a srpna. Získají jej však pouze ve spojení s náklady, které prokazatelně vznikly v období od 13. března do 31. května.

Zdroj: iDNES.cz