Lidé s asistenčními a vodicími psy mají šanci, že budou moci vstupovat se psy do veřejných prostor a veřejné dopravy.

Vláda včera k návrhu zákona přijala souhlasné stanovisko s legislativní výhradou. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Před jednáním vlády se očekávalo, že kabinet k normě zaujme neutrální stanovisko.

Úpravu připravili poslanci Radek Holomčík (Piráti) a Alena Gajdůšková (ČSSD) ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí, úřadem ombudsmana a zástupci organizací, které psy cvičí či zastupují zdravotně postižené. Předkladatelé tvrdí, že postižení lidé s vycvičenými psy nyní mohou mít problémy v autobusech a v letadlech.

Vláda má podle Benešové k návrhu legislativně-technické připomínky, které jsou odstranitelné. Proto se rozhodla k zákonu zaujmout doporučující stanovisko, i když vládní legislativci před zasedáním uvedli, že je úprava neurčitá a vyžadovala by dopracování.

Předloha podle vládních právníků nevymezuje veřejně přístupné prostory dostatečně přesně. Nelze mezi ně zahrnout například banky a pojišťovny, neboť jde o subjekty soukromého práva, ani některé státní budovy, třeba věznice, napsali právníci.

V návrhu navíc podle vládních podkladů chybí obecná úprava podmínek výcviku a standardů psů se speciálním výcvikem. V případě vodicích psů jsou sice jejich nutné dovednosti stanoveny ve vyhlášce, u asistenčních a signálních psů ale nikde uvedeny nejsou, stojí v nich.

Zdroj: Zdravotnický deník