Česká strana sociálně demokratická představila dnes ve Zlíně své kandidáty pro nadcházející krajské volby ve Zlínském kraji. Kandidátní listinu povede lékařka, dlouholetá komunální politička z Kroměříže a bývalá poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

Na kandidátní listině sociální demokracie jsou také členové Strany zelených a nezávislé osobnosti. V neposlední řadě je na ní i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Zlínský kraj potřebuje dobrého hospodáře, který zvládne co nejlépe zajistit chod všech oblastí života. Dnes musíme počítat s výpadkem příjmů kvůli přicházející hospodářské krizi. Kraj nevzkvétá a symbolem toho je personální a provozní rozvrat nemocnic Zlínského kraje. Musíme ukončit megalomanské projekty a vrátit se k postupné modernizaci všech stávajících nemocnic. Naléhavá je zejména rekonstrukce Krajské nemocnice Tomáše Bati ve stávajícím areálu.

“Naším cílem je jednoznačně změnit vedení Zlínského kraje. Uplynulé čtyři roky považujeme za trestuhodně promrhaný čas, život v kraji se kromě siláckých řečí nezlepšil. Ve skutečnosti se nic nového nepostavilo, kromě toho, co už dříve k realizaci nachystalo předchozí vedení kraje za hejtmana Mišáka. Řada plánovaných investic byla zastavena, stavební povolení na modernizaci krajské nemocnice nechal kraj propadnout. Krajská koalice za sebou nechává destabilizované zdravotnictví i sociální služby. Nový drahý systém veřejné dopravy ve výsledku vozí místo lidí vzduch. Ochrana zdrojů pitné vody jakoby se kraje netýkala. Takto se dobrý hospodář nechová“, uvedla jednička na kandidátce MUDr. Olga Sehnalová.

“Budeme investovat do výstavby domovů pro seniory. Nepřipustíme přesuny domovů z rukou kraje! Zajistíme spolu se státem a obcemi výstavbu bydlení pro mladé rodiny. Bytů bude více a za méně peněz. Příslušný zákon sociální demokracie už připravila. Podpoříme pečující rodiny a aktivity seniorských organizací. Posílíme financování sociálních služeb ze strany kraje”, dodala dvojka na kandidátce, současná zastupitelka Zlínského kraje a bývalá radní pro sociální oblast Taťána Valentová Nersesjan. Zároveň podotkla, že posun krajské nemocnice do Malenovic je nepřijatelný, neboť způsobí zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro dvě třetiny území kraje.

“Ve Zlínském kraji je naprosto mimořádná situace, kdy bez nadsázky čelíme pokusu o tunelování nemocnic. Mimořádné situace vyžadují mimořádná řešení. Proto se Zelení rozhodli nesestavovat vlastní kandidátku, ale posílíme sestavu ČSSD. Shodli jsme se na drtivé většině programových otázek na úrovni kraje. Osobnosti jako je kandidátka na hejtmanku Olga Sehnalová a bývalý hejtman Stanislav Mišák jsou zárukou toho, že jsme reálnou alternativou současné všehoschopné koalice. Pro kandidáty Strany zelených je prioritou i důraz na investice do zlepšení životního prostředí a příprava na důsledky klimatické změny. Musíme počítat s dlouhodobým suchem i přívalovými srážkami. Chceme, aby kraj podporoval dobré hospodáře v zemědělství a lesnictví. Říkáme jasné NE těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu. Podpoříme také "kotlíkové dotace", což je jedna z mála reálných možností, jak zlepšit stav ovzduší”, dodal za Stranu zelených MUDr. Richard Kreml.