Problematika asistenčních a vodících psů pálí organizace i Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) již delší dobu. Nyní se ale této problematice věnují poslanci Radek Holomčík z Pirátů a Alena Gajdůšková z ČSSD.

Společně vytvořili návrh, který se o další definici těchto pojmů v zákoně postaral – pes se zvláštním výcvikem totiž dlouho v žádném zákoně nebyl zmíněn.

V právním řádu České republiky dosud chybí úprava statusu psa, který pomáhá osobám se zdravotním postižením. To se ale nyní změní. Návrh zákona je prokonzultován nejen s danými organizacemi, které se výcvikem speciálních psů zabývají, ale také v MPSV a s organizacemi, které zastupují osoby se zdravotním postižením.

„Osoby se zdravotním postižením říkají, že pes se speciálním výcvikem je nejen jejich partner a pomocník, ale do vysoké míry jim nahrazuje ten jejich smysl, který jim chybí – zrak, sluch, horší schopnost pohybu, dokonce dokáže dopředu reagovat na změnu jejich zdravotního stavu a avizovat blížící se záchvat,“ říká k tomu jedna z iniciátorek návrhu, poslankyně Alena Gajdůšková. „Je důležité jim zajistit podmínky pro práci s jejich pomocníky – asistenčními psy.“

„Lidem, kteří mají různé formy postižení dlužíme řešení celé řady problémů, které jim a jejich blízkým komplikují život. Garance svobody pohybu ve veřejném prostoru a dopravních prostředcích s asistenčními nebo vodícími psi je jedním z nich. Přitom význam, který pro lidi využívající pomoc speciálně cvičených psů má jasně deklarovaný status takovýchto psů a s ním související práva i povinnosti, je naprosto klíčový. Proto jsem rád, že se podařilo sestavit širokou skupinu politiků, úředníků, odborníků i klientů a připravit řešení,” zdůrazňuje předkladatel návrhu, Radek Holomčík.

Cílem navrhované úpravy zákona je zajištění vstupu osob se zdravotním postižením v doprovodu psa se speciálním výcvikem do stanovených veřejných prostor a prostředků veřejné dopravy. Kvůli tomu je třeba vymezit zejména pojem „pes se speciálním výcvikem“ a také prostory, do nichž má být vstup osob se zdravotním postižením v doprovodu psa se speciálním výcvikem umožněn.

Návrh zákona bude dnes předložen Poslanecké sněmovně.