Státem placená domácí péče o nemocné by mohla být dostupnější. Skupina poslanců ČSSD navrhla zmírnit podmínky, za nichž se dá získat dlouhodobé ošetřovné.

Chtějí například zkrátit nutnou dobu pobytu v nemocnici a u lidí v konečném stádiu nevyléčitelných nemocí ji zrušit. Ve sněmovně je podporuje většina stran.

Dosud mají nárok na až tříměsíční ošetřovatelské volno placené z nemocenského pojištění pouze ti ošetřující, jejichž pacient je na sedm dní hospitalizován. A to je třeba u onkologických pacientů problém.

„Jejich stav nevyžaduje hospitalizaci, která by trvala tak dlouho, probíhá jako ambulantní léčba,“ uvedl vedoucí Podpůrných služeb Cesty domů Pavel Duba.

Poslanci ČSSD kvůli tomu navrhli změnu. Nutný pobyt v nemocnici chtějí zkrátit na čtyři dny a u nevyléčitelných lidí ho zrušit úplně. „Je důležité, aby na to lidé skutečně dosáhli, aby příspěvek dostali ti, co to skutečně potřebují,“ uvedla místopředsedkyně sociálního výboru a předkladatelka návrhu Alena Gajdůšková (ČSSD).

 

 

Jenomže vláda v pondělí návrh ČSSD neschválila, ale ani neodmítla. Návrh na zmírnění podmínek pro přiznání ošetřovného kritizoval už před jednáním kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Nelíbí se mu, že zákon nepředkládá ministerstvo práce a sociálních věcí, ale poslanci sociální demokracie.

„Je to nestandardní postup, mělo by to jít z ministerstva a přes koaliční radu, má to dopad na rozpočet,“ nelíbí se Babišovi.

 

Návrh bude v praxi stát až miliardu ročně

Předkladatelé připouštějí, že návrh by mohl stát veřejné finance až miliardu ročně. Přesto má při jarním projednávání šanci ve sněmovně uspět. Kromě vládní ČSSD ho podporuje i opozice. „Je potřeba zákon změnit, je potřeba minimálně omezit tu podmínku té sedmidenní hospitalizace,“ myslí si člen sociálního výboru, poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

 

 

„Nám se čtyři dny určitě líbí, i ta podmínka, kdy onkologičtí pacienti by vůbec neměli podmínku,“ ocenila také místopředsedkyně sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

„Je důležité podporovat právě péči v rámci rodiny, takže to je dobře, že se tímto směrem vydáváme,“ souhlasí i místopředsedkyně sociální výboru a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Dlouhodobé ošetřovné zavedl stát předloni v létě. Do teď ho využilo zhruba pět tisíc lidí.

 


Zdroj: ČT24