Státní příspěvky zaměstnavatelům na platy lidí se zdravotním postižením vzrostou. Poslaneckou novelu včera schválil Senát. Příspěvek vzroste o 800 korun až na 12.800 korun měsíčně, a to v souvislosti s růstem minimální mzdy. Iniciátorkou poslanecké novely zákona o zaměstnanosti je Alena Gajdůšková a novela nyní poputuje k prezidentovi.

„Lidé se zdravotním postižením a jejich zaměstnavatelé se konečně dočkali. Mohou si oddechnout, nepřijdou o svá pracovní místa. Já jsme velmi ráda, že všemi hlasy přítomných prošel v Senátu návrh zákona o navýšení příspěvků na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Děkuji všem ve Sněmovně i v Senátu, kteří můj návrh podpořili,“ řekla poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Podle novely bude v budoucnu o dalším růstu příspěvku rozhodovat vláda. Tím pádem odpadne potřeba pokaždé měnit zákon. Příspěvky jsou určeny pro zaměstnavatele, kteří mají na chráněných pracovních místech víc než polovinu lidí se zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků. Zvýšení příspěvku znamená pro OZP hodně, říká Gajdůšková. „Jednak to znamená, že nebudou muset být pracovní místa pro OZP omezována. Já hlavně doufám, že vláda využije svého zmocnění, které v návrhu také je a se současným navýšením minimální mzdy současně od nového roku navýší znovu i příspěvek. Práce pro osoby se zdravotním postižením není jen způsobem obživy, ale důležitou formou rehabilitace v tom nejširším slova smyslu. I z tohoto důvodu je to velmi dobrá investice ze strany společnosti.“

Příspěvek se naposledy zvyšoval loni. V případě zaměstnávání zdravotně znevýhodněných lidí činí dotace na platy až 5000 korun měsíčně a předloha jejich výši nemění.