Lidé se zdravotním postižením hledají práci hůře než jiní. Potřebují specifické podmínky úpravy pracovního místa i organizace práce. Ta je pro ně nejen zajištěním obživy, ale pro mnohé i smysl života a sociální i pracovní rehabilitací.

Proto stát podporuje jejich zaměstnávání. Už druhým čtením prošel můj návrh novely zákona o zaměstnanosti na navýšení příspěvku na jejich pracovní místa , ke kterému se přidali kolegové a kolegyně téměř ze všech stran. To oceňuji včetně toho, že podpořili i návrh na řešení valorizace a rychlé projednání.

Jen z ODS mi vyčítali, proč jsme to neudělali hned při navýšení minimální mzdy. Tu kritiku jsem přijala. Ale musím dodat, že sněmovna včetně ODS odmítla jako „přílepek“ můj pozměňovací návrh, kterým jsem se o totéž snažila už na počátku letošního roku.

Nevzdala jsem to, tak snad pracovní místa pro lidi se zdravotním postižením zůstanou v současném rozsahu. Mimochodem náklad na jednoho nezaměstnaného je cca 207 tis. Kč za rok. Navýšení na zaměstnání osoby se zdravotním postižením bude znamenat částku 9600,– Kč. Tož tak.